środa, 28 lipca 2010

Ogórki kiszone



ogórki, najlepiej wybierać jasne i niezbyt duże
czosnek
koper
korzeń chrzanu
liście czarnej porzeczki lub wiśni
gorczyca lub kolendra
sól kamienna, koniecznie niejodowana

Ogórki moczę przez minimum dwie godziny w bardzo zimnej wodzie.
Do litrowego słoika wkładam ogórki, dość ciasno, dokładam dwa liście z porzeczki, 4 ząbki czosnku, korzeń chrzanu wielkości palca wskazującego przecięty wzdłuż, koper i pół łyżeczki gorczycy lub kolendry. Wszystko zalewam wcześniej przygotowaną i wystudzoną solanką ( wodę gotuję z solą, na litr wody daję łyżkę soli, gotuję kilka minut, studzę). Solanka musi przykryć wszystkie ogórki. Dokładnie zakręcam, sprawdzając czy słoiki są szczelnie zamknięte. Odkładam do kiszenia. Można też kisić w garnkach kamionkowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz