czwartek, 11 sierpnia 2011

Lazania ze szpinakiem

płaty lazanii lub makaron typu canelloni

Farsz:
250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
300 g młodych liści szpinaku
2 łyżki masła
ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
szczypta gałki muszkatołowej
200 g ricotty

sos:
400 g pomidorów w puszcze lub świeżych
ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oregano
ok. 200-300 g mozzarelli, startej na tarce

Na suchej patelni podsmażam pieczarki tak długo, aż wyparuje z nich woda (ok. 10-12 minut). Dodaję masło, kiedy się roztopi, szpinak i czosnek. Doprawiam startą gałką muszkatołową. Po ok. 3-4 minutach, zdejmuję z ognia. Odciskam na sicie nadmiar wody, przekładam z powrotem na patelnię, dodaję ricottę. Mieszam.

Sos:
Na patelni podgrzewam oliwę, dodaję czosnek i jak się zeszkli, pomidory. Gotuję 10 minut, aż nieco zgęstnieje. Dodaję oregano oraz sól i pieprz do smaku

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płaty lazanii na przemian przekładam farszem. Zalewam sosem pomidorowym, ścieram mozarellę i wstawiam do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Zapiekam około 30 minut.Farszem można też nadziać makaron typu canelloni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz