niedziela, 7 marca 2010

Tarta cebulowa


mrożone ciasto francuskie
4 średnie cebule
odrobina białego wina
gałka muszkatołowa świeżo starta
rozmaryn
3/4 szklanki śmietany słodkiej
1 jajko
pół szklanki startego żółtego sera
pieprz

Lekko rozmrożonym ciastem wylepiam natłuszczoną formę do tarty, najlepiej szklaną. Ciasto nakłuwam widelcem i zapiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Cebulę duszę około 30 minut na maśle, dodając białe wino, gałkę muszkatołową i pieprz. Ze śmietany, startego sera i jajka robię sos. Na podpieczoną tartę układam cebulę, zalewam sosem serowo-śmietanowym, posypuję rozmarynem i zapiekam około 20 minut aż masa śmietanowa się zetnie, a wierzch zbrązowieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz