Ciasto:
150 g masła
90 g drobnego cukru
szczypta soli
2 żółtka
250 g mąki pszennej
1 łyżka wody
Dodatkowo:
mus jabłkowy
jabłka
cynamon
Wszystkie składniki łączę, nie zagniatając ciasta zbyt długo. Wylepiam formę do tarty i wstawiam do lodowki na pół godziny. Na ciasto wykladam mus jabłkowy, a jeśli nie mam gotowego przesmażam około pół kilograma obranych i pokrojonych jabłek z sokiem z połowy cytryny, 75 g cukru i ziarenkami z laski wanilii. Dolewam około 5 łyżek wody i duszę na małym ogniu około 20 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 st. Jabłka wykładam na ciasto, posypuję cynamonem. Na to układam pokrojone w cieniutkie plasterki jabłka i posypuję łyżką cukru. Piekę około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz