piątek, 18 czerwca 2010

Chłodnik z botwinki


1 l kefiru
1/2 l śmietany lub jogurtu greckiego (albo pół na pół)
pęczek botwinki
1 ogórek
3-4 rzodkiewki
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
4 jajka na twardo

Botwinkę dokładnie myję i osączam. Siekam w drobne paski łodygi i liście i buraczki. Do niewielkiej ilości wrzątku dodaję pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Dorzucam posiekaną botwinę. Gotuję do miękkości, studzę, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem. Kefir miksuję ze śmietaną, dorzucam ogórek pokrojonego w drobną kostkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodaję schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku. Mieszam. Chłodzę jeszcze około pół godziny w lodówce. Podaję z przekrojonym na pół jajkiem na twardo lub z gorącymi młodymi ziemniakami z wody podanymi na osobnym talerzyku obok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz