niedziela, 1 sierpnia 2010

Zapiekanka z ryżem i cukinią


2 cukinie
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
2 duże pomidory
100 g suchego ryżu
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżka keczupu
250 ml wody
4 łyżki oliwy z oliwek
150 g startego sera
sól, pieprz

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam, dodaję pokrojony  w plastry czosnek. Cukinię kroję w grubą kostkę i dodaję do podsmażonej cebuli. Smażę 10 minut. Dosypuję ryż, wlewam wodę, passatę, keczup i oliwę.
Dodaję sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiam solą i pieprzem. Zapiekam pół godziny w naczyniu żaroodpornym. Posypuję serem i podpiekam jeszcze 10 minut bez przykrycia, wtedy ser lekko się rumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz