piątek, 1 października 2010

Fasolka po bretońsku (wegetariańska)

500 g drobnej fasoli
mały przecier pomidorowy
cebula
2-3 ząbki czosnku
pomidory w puszce
parówka sojowa
majeranek
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie

Fasolę moczę w zimnej wodzie przez całą noc. Wody powinno być dwa razy więcej niż fasoli. Następnego dnia gotuję ją w tej samej wodzie, dodając kilka ziarenek ziela angielksiego i liść laurowy. Solę. Na patelni podsmażam cebulę, gdy się delikatnie zrumieni, dodaję pomidory, chwilę gotuję i miksuję na gładki sos. Dolewam do ugotowanej fasoli wraz z wyciśniętym czosnkiem. Następnie na patelni podsmażam parówkę sojową z przecierem pomidorowym. Po chwili dodaję do fasolki, doprawiam solą i pieprzem i dużą ilością majeranku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz