200 g sera feta
1 szklanka oliwek czarnych
1 szklanka oliwek zielonych
6 ogórków konserwowych
kilka suszonych pomidorów
czosnek w ziołach (1 słoik)
10 dag płatków migdałowych (prażymy na suchej patelni)
szklanka pieczarek marynowanych
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
winegret:
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
łyżka musztardy Dijon
2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
pieprz
Fetę kroimy w kostkę. Następnie dodajemy oliwki, pomidory pokrojone w kostkę, czosnek bez zalewy, pieczarki pokrojone, całość posypujemy uprażonymi migdałami oraz posypujemy ziołami.
W oddzielnym naczyniu robimy sos winegret. Wszystkie jego składniki łączymy, dodajemy
wyciśnięty czosnek, mieszamy dokładnie. Sos dodajemy do sałatki, mieszamy. Sałatkę polewamy dodatkowo oliwą z oliwek. Przepis Ewy Wachowicz z moimi zmianami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz