ok. 1 ½ kg buraków
przegotowana woda
skórka chleba razowego
ziele angielskie
3 ząbki czosnku
Buraki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w dużym słoiku lub garnku glinianym i zalewamy przegotowaną letnią wodą, w ilości aby pokryła buraki. Słój obwiązujemy gazą lub ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3,4 dni. Po tym czasie usuwam pianę z powierzchni, wyjmuję chleb, przyprawy i zlewamy kwas do czystych butelek. Kwas powinien być klarowny, rubinowoczerwony. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu (lodówka) możemy przechowywać go nawet kilka miesięcy. Na wierzch możemy też wlać oliwę, kwas będzie jak świeży. Kwas buraczany dodajemy do zagotowanego barszczu i nie gotujemy, bo straci kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz