Składniki na około 30 ciastek:
pół szklanki pasty tahini
1,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru - następnym razem dam mniej, bo są bardzo słodkie
100 g masła o temp. pokojowej
ziarna sezamu do dekoracji
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie, w malakserze lub mikserem.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), lekko spłaszczać dłonią. Uwaga: jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody. Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem, przyklepać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
źródło: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz