piątek, 3 lutego 2012

Ananasy i banany w sosie czekoladowym


2 banany
5 plasterków ananasa
garść orzechów włoskich
garść migdałów
garść rodzynek
czekolada
cukier
100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
1 łyżka masła
lody waniliowe (opcjonalnie)

Banany pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki. Ananasa pokroić w małe kawałki, przełożyć do miseczki. Orzechy i migdały posiekać. Posypać nimi owoce. Dodać rodzynki. 
Sos czekoladowy:  Tabliczkę czekolady rozpuścić w rondelku, w kąpieli wodnej. Dodać łyżkę masła. Wymieszać. Dodać śmietankę i dwie łyżeczki cukru. Wymieszać. Gorącym sosem polać deser. Przed polaniem czekoladą można dodać na wierzch kulkę lodów waniliowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz