Na biszkopt:
6 jajek oddzielnie żółtka i białka
300 g cukru pudru
po 100 g mąki pszennej i ziemniaczanej, obie dwukrotnie przesiane
masa:
500 g sera mascarpone
500 ml śmietany 36 proc., schłodzonej
1 szklanka cukru pudru
do przełożenia:
1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
1/2 szklanki zmiksowanej konfitury brzoskwiniowej
do nasączenia:
6 łyżek zalewy z puszki
5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej
2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja: 50 g ciemnej czekolady
Tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Tortownicę dokładnie smaruję masłem i wysypuję bułką.
Biszkopt: żółtka ucieram z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż masa będzie
puszysta i gęsta. W drugiej misce białka z resztą cukru
pudru ubijam przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie
idealnie sztywna). Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie (z wysoka) do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
Połączyć
żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście
delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki i
połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mąki i
znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć
do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym
piekarniku i piec przez 40 minut. Po upieczeniu odrobinę uchylić
piekarnik i odczekać 3 minuty, następnie uchylić drzwiczki jeszcze
bardziej i odczekać kolejne 3 minuty. Stopniowo studzić, wysuwając
kratkę z biszkoptem na zewnątrz. Biszkopt dokładnie ostudzić przed
pokrojeniem, można przygotować dzień lub dwa dni wcześniej.
Masa:
zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem
pudrem. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać ją z serem mascarpone.
Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Przygotować przełożenie: odłożyć jedną połówkę brzoskwiń, a resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową, odstawić.
Przygotować nasączenie: w małej miseczce wymieszać syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny lub limonki.
Upieczony
biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym
wystudzeniu odciąć chrupiący wierzch, pokruszyć go i zachować do
posypania boków. Biszkopt przekroić na 3 poziome blaty, zachowując
okruszki.
Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć połowę
przełożenia (brzoskwiń razem z konfiturą i powstałym sokiem) i skropić
1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć
drugim (środkowym) krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę
brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go
resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Boki
tortu obłożyć (dłonią) pokruszonym wierzchem tortu i okruszkami z
przekrojenia. Wierzch udekorować pokrojoną na plasterki
połówką brzoskwini i wiórkowaną (za pomocą obieraczki do warzyw) czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
źródło: Kwestia smaku z moimi zmianami
JackpotCity Hotel and Casino - Hollywood, FL - JTM Hub
OdpowiedzUsuńDiscover 군포 출장마사지 the thrill of the JackpotCity Hotel and Casino at Hollywood, FL, near Miami 정읍 출장샵 International Airport. Book 의정부 출장안마 direct to 세종특별자치 출장마사지 save! 나주 출장안마