piątek, 8 czerwca 2012

Ciasto z rabarbarem i budyniem


200 g miękkiego masła 
110 g drobnego cukru do wypieków 
2 jajka 
185 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego 
350 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru 
kilka łyżek cukru demerara 

budyń: 
2 płaskie łyżki proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego 
2 - 3 łyżki cukru 
250 ml mleka (1 szklanka) 
1 łyżka masła 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Na początku przygotować budyń. Ze szklanki mleka (250 ml) odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, z pozostałymi 70 ml rozrobić proszek budyniowy i cukier; rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz, zagotować, mieszając by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

Przygotować ciasto. Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.
Formę tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać rabarbar - można go powciskać w ciasto i wierzch posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.
Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut. 
źródło: Moje wypieki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz