poniedziałek, 4 lipca 2011
Bułki małgosie
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży + 40 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko, lekko roztrzepane
120 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
20 g miękkiego masła
80 g wody
Drożdże mieszam z 40 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mikserem łączę wszystkie składniki, stopniowo wlewając drożdże. Kiedy ciasto będzie gładkie i powstanie z niego kula, przekładam ją do miski, przykrywam folią i odstawiam do wyrastania na 1 godzinę.
Następnie dzielę ciasto na 9 części i z każdej z nich formuję bułkę.
Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Omączonym, drewnianym patyczkiem robię przedziałek w bułkach. Spryskuję je delikatnie olejem, przykrywam ścierką i zostawiam do wyrastania
na kolejne 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewam do 200 st C. Na dnie stawiam naczynie z wodą lub wsypuję kostki lodu. Piekę bułki ok. 20 min. do czasu zrumienienia. Przepis Liski.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz