1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 jajko
50 g zmielonych orzechów laskowych
110 g mąki
25 g kakao
krem:
100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
50 g masła
110 g nutelli
Mikserem ubijam masło, cukier, jajko i ekstrakt na gładką masę. Wsypuję zmielone orzechy, mąkę i kakao. Zagniatam. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dość cienko wałkuję (2-3 mm), wycinam kółka o średnicy około 4 cm, układam na blaszce. Piekę około 8 minut w temperaturze 170ºC. Robię krem. Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, lekko studzę. Miksuję na gładką masę z masłem i nutellą. Pakuję do szprycy, przełożyć ostudzone ciastka. Można przełożyć je tylko nutellą. Z podanych składników nie wychodzi około 20 - 25 sztuk. Ciastka są dosyć kruche, smakują lekko orzechowo. Źródło: Moje wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz