czwartek, 7 lipca 2011

Pikantny makaron ze słonecznikiem


1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 malutka papryczki chilli z pestkami pokrojona w cienkie paski ( w wersji dla dzieci, papryczkę pominąć lub wyjąć pestki)
1 puszka pomidorów
1/2 opakowania śmietany 18 proc.
1 łyżka pestek słonecznika (wcześniej uprażonego na patelni)
mała garść listków bazylii
mozzarella i parmezan, w proporcjach pół na pół - ok. 60-80 g
makaron
sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a  tywm czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy pomidory, zwiększamy ogień, by sos nieco odparował. Po ok. 2 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, słonecznik, bazylię i ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i podajemy. Przepis Liski z moimi zmianami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz