czwartek, 7 lipca 2011
Ciasto z porzeczkami i bezą
ciasto:
3 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki masła
5 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
beza:
3 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
300 g porzeczek
szczypta soli
Żółtka ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy przesiewam oba rodzaje mąki z proszkiem, mieszam. Dodaję wcześniej stopione i ostudzone masło oraz mleko. Ciasto wykładam na foremkę (najlepiej zrobić to natłuszczonymi dłońmi). Spód piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Pianę ubijam na sztywno, dodaję cukier, następnie owoce i delikatnie mieszam łyżką. Wykładam na podpieczone ciasto. Ponownie wstawiam do piekarnika, piekę do momentu, gdy wierzch bezy stanie się ciemnozłoty. Źródło: Kuchnia Agaty. Ciasto jest lekko kwaśne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz