czwartek, 8 grudnia 2011

Tarta z grzybami na cieście z orzechami włoskimi i parmezanem

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g drobno zmielonych orzechów włoskich
100 g tartego parmezanu
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 średnie jajko, rozkłócone
1-2 łyżki mleka, do połączenia składników

Z tej porcji wychodzi: 500 g ciasta. Potrzebujemy do tarty 300 g. Pozostałą część możemy wykorzystać do innej tarty, zamrozić lub po prostu zrobić go mniej.

Farsz:
25 g masła
2 szalotki, drobno posiekane
listki z kilku gałązek tymianku
300 g mieszanki grzybów, pokrojonych w grube plastry (użyłam kurek, ale mogą być dowolne grzyby, np. pieczarki i boczniaki)
200 ml śmietany kremówki
150 ml gęstej śmietany
1 duże jajko
1 duże żółtko
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Ciasto

Mąkę, orzechy i parmezan zmiksować przez kilka minut, dodać masło, miksować do otrzymania drobnych grudek. Wbić jajko i dalej ubijać, dodając odrobine mleka.
Kiedy ciasto będzie gladkie, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. (Ja wylepiam ciastem formę o średnicy 23-25 cm od razu i wstawiam na pół godziny do lodówki).

Rozgrzać piekarnik do 190 st C.
Ciasto w tortownicy wyłożyć folią aluminiową, wsypać suchy groch i podpiec 15-20 minut. Zdjąc folię z grochem i podpiec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia, a temperaturę zmniejszyć do 170 st C.

Farsz:
Na patelni rozgrzać masło, dodać szalotki (użyłam dymki). Smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać tymianek i grzyby, doprawić solą i pieprzem. Smażyc grzyby do czasu wyparowania całego płynu, ok. 4-5 minut.
Odstawić do ostygnięcia.
W misce ubić śmietanę, jajko i żółtko. Doprawic solą i pieprzem.

Grzyby nałożyć na podpieczony i ostudzony spód, zalać masą jajeczną. wstawić do piekarnika i piec 35-45 minut. Tarta powinna się z wierzchu zrumienić.
Wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
źródło: Liska za Gordonem Ramsay'em

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz