poniedziałek, 24 maja 2010

Fale Dunaju


1 masło
2 szkl. mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
5 jaj
1,5 szkl. cukru

Masło, cukier i żółtka ucieram na jednolitą masę. Z białek ubijam pianę i dodaję ją do masy na przemian z jedną łyżką mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie połowy. Białą część układam łyżką na blasze lub w tortownicy (tworząc obok miejsce na ciemną masę). Do drugiej części masy dodaję kakao rozpuszczone w 2 łyżkach wody i układam obok białej masy. Piękę około 45 minut w 180 st. C.

Krem
o,5 l mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 masło

Szklankę mleka z cukrem i wanilią zagotowuję. W pozostałym mleku mieszam mąki, by nie było grudek i wlewam do gotującego się mleka. Mieszam szybko, by nie powstały grudki, chwilę gotuję, aż powstanie budyń. Masło miksuję, dodaję ostudzony krem budyniowy i rozsmarowuję na wystudzonym cieście.
Można polać polewą lub posypać starą gorzką czekoladą.

Polewa:
2 łyżki kakao
12 dag margaryny
3 łyżki wody
12 dag cukru pudru

Wszystkie skladniki zagotować, polewać po schłodzonym kremie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz