wtorek, 23 listopada 2010

Katarzynki

20 dag miodu
1 łyżeczka przypraw korzennych 
kilka łyżek karmelu lub łyżka kakao
10 dag cukru
1 jajko
40 dag mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 

Do płynnego miodu dodaję przyprawy korzenne, cukier, karmel dla koloru, jajko,  mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatam dość twarde ciasto, wałkuję na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawam foremką katarzynki. Smaruję z wierzchu wodą i piekę na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 - 20 minut w temperaturze 190ºC uważając by ich nie spiec. 
Pierniczki przez kilka dni są twarde. Trzeba zostawić je na kilka dni w otwartej puszce, by zmiękły. 
Przepis z bloga Moje wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz