kilogram ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
Ziemniaki po ugotowaniu dokładnie rozgniatam widelcem lub praską i zostawiam do ostygnięcia. Gdy całkowicie wystygną, zagniatam je wraz z mąkami, odbrobiną soli i jajkiem. Odkrawam kawałek, formuję z tego wałek i kroję na 2 cm kawałki. Kopytka gotuję w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.
sos z grzybów:
garść suszonych prawdziwków lub innych grzybów
2 łużki masła
szalotka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
2-3 łyżki natki pietruszki
Grzyby zalewam wodą i moczę kilka godzin lub przez całą noc. Następnie kroję je na kawałki i smażę na maśle przez kilkanaście minut. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę, aż się zeszkli. Dolewam wodę, w których moczyły się grzyby, doprawiam solą i pieprzem i gotuję aż sos się zredukuje. Zagęszczam mąką ziemniaczaną (mąkę mieszam w odrobinie zimnej wody żeby nie powstałygrudki i wlewam do sosu). Dorzucam pokrojoną natkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz