sobota, 18 grudnia 2010

Bułki z sezamem


210 ml wody lub mleka (można też wymieszać pół na pół)
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10 g miękkiego masła
350 g mąki pszennej
do posmarowania: żółtko wymieszane z 1 łyżką wody
do posypania: sezam, mak, sól

Mąkę, sól i masło utrzeć ręką. W miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do nich cukier i wlać 4 łyżki ciepłego mleka lub wody. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko. Wyrobić rękoma lub mikserem. Ciasto jest  dosyć luźne, ale nie należy podsypywać go mąką.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą. Odstawić na  2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C.  Ręce posmarować oliwą lub olejem. Z ciasta formować bułeczki (wyjdzie około 9 szt.), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi spore odstępy (5 cm). Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypać makiem, sezamem lub solą
i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec około 15min.
Ostudzić na kuchennej kratce przykryte ściereczką. Bułki są idealne na śniadanie lub kolację.
Przepis z Pracowni Wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz