piątek, 14 stycznia 2011

Lekko słodkie bułeczki


600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
50 g masła
1 jajko
240 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej

Kruszonka:
50 g miękkiego masła
50 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych

Od mleka odlewam 2-3 łyżki mleka, dosypuję łyżeczkę cukru i rozprowadzam drożdże. Stawiam w ciepłym miejscu na kilkanaście minut. W rondelku lekko podgrzewam masło, mleko i cukier. Studzę. Następnie dodaję 1 jajko i szczyptę soli. Mieszam. Mąkę przesiewam, wlewam zaczyn i mieszam. Czekam kilka minut i stopniowo dodaję mleko z masłem i cukrem oraz łyżeczkę esencji. Ciasto wyrabiam ponad 10 minut. Odstawiam w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1.5-2 godziny.
Po tym czasie urywam kawałki ciasta, formuję kulki i wykładam do natłuszczonej blachy, pozostawiając ok. 2 cm odstępy. Zostawiam do kolejnego wyrośnięcia przykryte ściereczką na około Kolejne 40 minut.
Bułki smaruję jajkiem rozmąconym z łyżką letniej wody.
Posypuję cukrem kryształem i makiem. Można zrobić do nich kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek i posypać bułki.
Najsmaczniejsze są w dniu wypieku. Przepis z White plate.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz