piątek, 10 czerwca 2011

Bułki orkiszowe razowe. Pyszne

na 10 bułek:

300 ml mleka
280 g mąki orkiszowej razowej  
50 g mąki pszennej chlebowej 
120 g mąki żytniej razowej
2 łyżeczki soli 
2 łyżeczki cukru 
25 g roztopionego masła
7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych 

Wszystkie składniki na bułeczki połączyć i dobrze wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Gdy wyrośnie, po około 2 godz. krótko wyrobić i podzielić na bułeczki. Uformować, zwijając brzegi pod spód, oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie w każdej bułce zrobić przedziałek (niemal do samej blachy) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 5 minut. Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut. 
Bułki są miękkie, pyszne, długo świeże. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz