sobota, 25 czerwca 2011
Paluchy makowe z miodem
275 g wody
2 płaskie łyżki miodu pitnego (w oryg. przepisie są 4 )
500 g przesianej białej mąki pszennej chlebowej
1 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki miękkiego masła
2-3 łyżki niebieskiego maku
1 łyżeczka soli
Do posmarowania: jajko roztrzepane z łyżką mleka
Wodę mieszam w miodem, dodaję mąkę, drożdże. Mieszam dokładnie. Dodaję resztę składników i mikserem zarabiam gładkie ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielę na 5 części, formuję kulki i zostawiam na kwadrans pod przykryciem. Z każdej kulki robię wałek i układam na naoliwionej blasze złączeniami w dół. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Każdy paluch smaruję roztrzepanym jajem i wstawiam do pieca nagrzanego do 200 st. na około 20 minut. Przepis Liski.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz