sobota, 25 czerwca 2011

Ciastka waniliowe



115 g miękkiego masła
50 g cukru waniliowego dobrej jakości (ja używam własnoręcznie robionego)
1 roztrzepane jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
gruby cukier do posypania

Masło ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję ekstrakt waniliowy, jajko, mąkę, proszek, sodę oraz mąkę ziemniaczaną i miksuję. Ciasto ma być miękkie, ale nie klejące.
Na stolnicy wysypanej mąką zagniatam ciasto i wykrawam kształty foremkami. Smaruję jajkiem, obsypuję cukrem i piekę w temp. 180 st. przez około 15 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Z podanych proporcji wyszło ponad 30 ciastek. Przepis z książki The cookie and biscuit bible.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz