350 g mąki pszennej (ja używam chlebowej, typ 850)
200 ml letniej wody
50 ml oliwy (może być z suszonych pomidorów)
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Mąkę mieszam z wodą, olejem, solą, drożdżami i łyżeczką cukru. Wyrabiam gładkie, lśniące i bardzo elastyczne ciasto. Okrywam ręcznikiem i pozwalam mu odpocząć przez 10-15 minut. Gdy już ładnie ruszy do góry, na stolnicy oprószonej mąką wałkuję paluszki chlebowe. Powinny być bardzo cienkie , gdyż urosną i podwoją swoją objętość. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję oliwą. Wstawiam do piernika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, do czasu, aż się ładnie przyrumienią. Studzę grissini na kratce i podaję z zupami lub dipami.
źródło: Olga Smile
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz