piątek, 25 lutego 2011

Chili con carne Beaty Pawlikowskiej


2 filety z kurczaka (pominęłam)
0,5 kg mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej (dałam groszek mrożony zamiast fasolki)
3 - 4 marchewki
3 - 4 ząbki czosnku
1 cebula
2 czerwone papryki
30 dag pieczarek
1 duża puszka koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe (dałam ekologiczne)
2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 szczypty majeranku
szczypta oregano
dowolne zioła do smaku
Do dużego garnka nalać wody na trzy palce, wrzucić do niej kostki rosołowe. Do wody wkładać kolejno: marchewkę w plasterkach, pokrojony czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę pokrojone w paski. Dodać mięso z kurczaka pokrojone w słupki albo w kostkę. Dusić na małym ogniu, stopniowo dodając pozostałe składniki. Na samym końcu dołączyć odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę (wcześniej należy opłukać ją zimną wodą, by nie była za słodka). Dusić, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie. Potrawa powinna być gęsta. Z tych składników wychodzi wielki garnek chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz