Zaczyn:
125 g mąki
125 ml wody
0,5 g drożdży świeżych lub mniej niż 1/4 łyżeczki instant
Ciasto:
przygotowany dzień wcześniej zaczyn
250 g mąki pszennej
125 g mąki kukurydzianej
190 ml wody
1 łyżeczka soli
7 g drożdży świeżych lub 1 płaska instant
1 i 1/2 łyżki oleju
Dzień przed pieczeniem zrobić zaczyn. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać. Przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej. Następnego dnia mąkę kukurydzianą rozmieszać z drożdżami wymieszanymi w wodzie i pozostawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki, nie zapominając o zaczynie. Wyrabiać 5 minut. Ciasto powinno być luźne, ale sprężyste i dobrze trzymające formę. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Pozostawić przykryte ściereczką na około 1,5 godziny, ale po ok. 45 minutach odgazować formując na blacie kulę i ponownie włożyć do miski. Po wyrośnięciu jeszcze raz odgazować, przykryć i dać odpocząć na około 20 minut. Uformować na blacie bochenek. Ułożyć go w koszyku wysypanym mąką do góry nogami. Posypać mąką, przykryć i odstawić na około 1,5 godz. aż podwoi swoją objętość. Rozgrzać piekarnik do 240 st. Na pierwszym poziomie od dołu, ułożyć kamień lub dużą blachę odwróconą do góry dnem. Przed włożeniem chleba spryskać piekarnik wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatów.
Bochenek przełożyć delikatnie na łopatę lub deskę, odwracając koszyk. Chleb ponacinać, wsunąć do piekarnika i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce.
Pieczywo najlepsze jest w dniu wypieku.
Przepis z książki "Drożdżowe wypieki"Małgorzaty Zielińskiej. Z tymże autorka upiekła z niego chleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz