czwartek, 17 lutego 2011

Makaron z cukinią i szafranem


szczypta nitek szafranu
200 g makaronu
1/2 dużej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cukinia ze skórką
1 szklanka drobno startego Parmezanu
2 łyżki listków świeżego tymianku

Szafran zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i odstawić. Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i posolić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko posolić i dusić razem aż cukinia zmięknie i bardzo delikatnie się zrumieni, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Można podlać odrobiną wody, gdyby cukinia chciała się przypalić, lub też na trochę przykryć patelnię aby zwiększyć ilość soku na patelni. Dodać szafran wraz z wodą, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek oraz tymianek, zagotować. Makaron dokładnie odcedzić i dodać do cukinii, wymieszać. Posypać tartym Parmezanem, lekko przemieszać, doprawić ewentualnie solą. Przepis z Kwestii Smaku. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz