100g miękkiego masła
100g syropu z agawy, fruktozy (lub 120g cukru)
3 średnie jajka
150g mielonych migdałów
szczypta imbiru
szczypta soli
sok i otarta skórka z 1 sporej cytryny
kurkumy na czubku noża
Piekarnik rozgrzać do 190st.C. Masło utrzeć z agawą, fruktozą (lub cukrem), wciąż miksując dodawać po jednym jajku. Dodać migdały i wymieszać. Dodać imbir, wymieszać, dodać sól i ponownie wymieszać. Wlać sok z cytryny i otartą skórkę i mieszać, aż masa wchłonie sok. Dodać kurkumę, wymieszać i masę przełożyć do natłuszczonej foremki wyłożonej pergaminem. Można posypać orzeszkami pini po wierzchu. Piec 30-35 min. Przepis z blogu Trufli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz