2-3 piersi kurczaka, pokrojone w małe kawałki
50 g orzechów nerkowca
1 mała cebula, pokrojona w plasterki
3 młode cebulki – pokrojone w poprzek
1 strąk czerwonego chilli, pokrojony w paseczki
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 łyżki oleju roślinnego lub z orzechów
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
szczypta cukru
sól i pieprz
Na patelni rozgrzewam olej, po chwili dodaję orzechy. Po paru minutach, aż lekko zbrązowieją, odkładam je na talerz, a na patelnię wrzucam cebulę, po paru minutach czosnek, potem chilli, młode cebulki i mięso. Każdy składnik w około 2-minutowych odstępach czasu. Dodaję sos, cukier, sól i pieprz i podsmażam chwilkę, na koniec dodaję orzechy. Podaję z ryżem jaśminowym. Przepis G.Ramseya z książki "Kuchnie świata".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz