niedziela, 6 marca 2011

Cukinia à la carbonara


200 g cukinii 
80 g startego parmezanu
1 jajko
2-3 łyżki śmietany 
2 ząbki czosnku
garść listków bazylii
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa 
dowolny makaron

Bazylię umyć i osuszyć. Cukinie pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć aż cukinia będzie miękka. Dodać pół garści bazylii. Makaron ugotować al dente. Jajko wymieszać ze śmietaną, parmezanem, resztą bazylii i 2 łyżkami wody z gotującego się makaronu. Doprawić pieprzem. Makaron przełożyć do patelni z cukinią, zalać sosem i wymieszać. Wszystko podgrzewać kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać natychmiast posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  Porcja dla 2 osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz