200 g cukinii
80 g startego parmezanu
1 jajko
1 jajko
2-3 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
garść listków bazylii
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa
garść listków bazylii
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa
dowolny makaron
Bazylię umyć i osuszyć. Cukinie pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć aż cukinia będzie miękka. Dodać pół garści bazylii. Makaron ugotować al dente. Jajko wymieszać ze śmietaną, parmezanem, resztą bazylii i 2 łyżkami wody z gotującego się makaronu. Doprawić pieprzem. Makaron przełożyć do patelni z cukinią, zalać sosem i wymieszać. Wszystko podgrzewać kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać natychmiast posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Porcja dla 2 osób.
Bazylię umyć i osuszyć. Cukinie pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć aż cukinia będzie miękka. Dodać pół garści bazylii. Makaron ugotować al dente. Jajko wymieszać ze śmietaną, parmezanem, resztą bazylii i 2 łyżkami wody z gotującego się makaronu. Doprawić pieprzem. Makaron przełożyć do patelni z cukinią, zalać sosem i wymieszać. Wszystko podgrzewać kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać natychmiast posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Porcja dla 2 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz