sobota, 5 marca 2011

Kruche ciasteczka czekoladowe

2 szkl. mąki pszennej
pół szkl. kakao
1/4 łyżeczki soli
170 g masła o temp. pokojowej
3/4 szkl. cukru pudru
1 jajko
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masło utrzeć na jasną masę, dodać cukier i dalej ucierać.  Wbić jajko, dodać ekstrakt,  sól, i dokładnie utrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Utrzeć na gładką masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując  mąką (byle nie za dużo). Foremką wycinać ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w
 temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Wystudzić na kratce. Źródło: Moje wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz