pół szkl. kakao
1/4 łyżeczki soli
170 g masła o temp. pokojowej
3/4 szkl. cukru pudru
1 jajko
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masło utrzeć na jasną masę, dodać cukier i dalej ucierać. Wbić jajko, dodać ekstrakt, sól, i dokładnie utrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Utrzeć na gładką masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąką (byle nie za dużo). Foremką wycinać ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w
temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Wystudzić na kratce. Źródło: Moje wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz