sobota, 5 marca 2011
Rogaliki staropolskie z różą
1 kg mąki
50 g drożdży
100 g cukru
1/2 litra mleka
3 jajka
80 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko do smarowania
konfitura np.z płatków róży
Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki mleka, 1 szklanką mąki i 1 łyżką cukru. Zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut. Jajka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać sól, następnie połączyć z rozczynem. Wsypać resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto - stopniowo dolewając mleko. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, każdą rozwałkować, nałożyć konfiturę i zwijać rogale. Odstawić do wyrastania, pozostawiając między nimi spore odległości bo rosną.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i piec około 15 minut. Robiłam z połowy porcji i wyszło mi 30 dużych rogalików. Przepis z White plate.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz