poniedziałek, 21 marca 2011
Hummus
1 puszka ciecierzycy (400 g) lub tyle samo namoczonej dzień wcześniej suchej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki pasty sezamowej tahini
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jeśli sami gotujemy ciecierzycę, trzeba ją ugotować aż będzie bardzo miękka, inaczej trudno będzie ją zmiksować. Wodę po gotowaniu należy zostawić. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, należy ją odsączyć. Następnie łączymy ją ze wszystkimi składnikami i dobrze miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody spod ciecierzycy, oliwy lub soku z cytryny. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, by smaki się przegryzły. Podawać np. z razowym chlebem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz