wtorek, 18 stycznia 2011
Bułki z karmelizowaną cebulą
Nadzienie:
2 cebule
3 łyżki oliwy
2 łyżki wody
2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać wszystkie składniki. Na bardzo wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, dusić przez 20 minut. Cebula powinna zmięknąć i się skarmelizować. Nie może być chrupiąca ani sucha.
Ciasto:
500 g mąki chlebowej np. typ 750 lub zwykłej pszennej
310 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży lub 1 saszetka drożdży suszonych instant 1/2 łyżki cuku
1 płaska łyżka soli morskiej
mąka do podsypywania
Wsypać mąkę na stolnicę lub czysty blat i zrobić w niej zagłębienie.
Do zagłębienia wlać połowę wody, dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać widelcem.
Powoli lecz zdecydowanie mieszać mąkę z wnętrza kopczyka z resztą składników. Kiedy masa będzie miała konsystencję gęstej smietany, wlać resztę wody. Mieszać, aż ponownie uzyskamy taką samą konsystencję, wówczas można wymieszać masę z resztą mąki z boków kopczyka. Wyrobić ciasto i odstawić w plastikowej misce aż podwoi swoją objętość czyli na około godzinę.
Kiedy podwoi objętość, należy wyrabiać je energicznie przez kolejne 30 sekund.
Uformować bułeczki dowolnej wielkości. Jeśli ciasto się lepi (choć nie powinno), ręce posmarować oliwą.
Bułeczki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Następnie w każdej bułeczce zrobić cienkim nożem nacięcie i łyżeczką nakładać nadzienie do środka (im więcej, tym lepiej). Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
Wstawić do gorącego bułeczki i piec 20 minut.
Przepis z White Plate.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz