czwartek, 27 stycznia 2011

Ciasto drożdżowe z pyszną kruszonką



Składniki na zaczyn:  
4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
1/2 szklanki letniego mleka 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/4 łyżeczki cukru

Na ciasto:  
1/2 szklanki letniego mleka 
1/2 szklanki cukru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 
otarta skórka z połowy cytryny 
szczypta soli 
1/4 kostki rozpuszczonego masła (250 g)
1 jajko 
1 żółtko 
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
śliwki węgierki, około 1 kilograma

Na kruszonkę:
 180 g mąki pszennej 
100 g cukru 
cukier waniliowy - 16 g 
pół kostki roztopionego masła 
1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość. 

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.

Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny. 

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka. Przepis z bloga Moje wypieki. 
Ja piekłam w tortownicy o śr. 23 cm z połowy porcji. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz