poniedziałek, 17 stycznia 2011

Tiramisu


30 dag podłużnych biszkoptów
500 g sera mascarpone
4 jajka w temp. pokojowej
8 łyżek drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
2 łyżki kawy
50 ml likieru amaretto
2 łyżki ciemnego kakao

Kawę zaparzyć w niepełnych 2 szklankach wody, dodać likier i ostudzić.
Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu. Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony. Przepis z Kwestii Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz