poniedziałek, 17 stycznia 2011

Granola hotelowa


4 szklanki płatków owsianych
pół szklanki migdałów w płatkach
1 szklanka migdałów całych blanszowanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki syropu klonowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1,5 szklanki suszonych owoców (np. wiśnie, żurawina, rodzynki, porzeczki)

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać: płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe, pestki dyni, słonecznika. Posypać solą, wymieszać. Polać syropem klonowym. W trakcie pieczenia (25-30 min) wyjąć blaszkę i przerzucając, mieszać ziarna, aż będą złoto-brązowe i kruche. Po wyjęciu blaszki z piekarnika dodać suszone owoce, wymieszać wszystko razem. Odstawić do ostygnięcia. Przepis Marty Gessler z moimi zmianami. Granola świetnie smakuje z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz