sobota, 17 marca 2012

Babeczki z nutellą

150g miękkiego masła
pół szklanki cukru

3 jajka w temperaturze pokojowej

łyżeczka ekstraktu z wanilii

200g (1 i 3/4 szkl.) mąki
1/4 łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka soku z cytryny
nutella

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, a następnie zmiksować z cukrem na gładki krem. Dodawać pojedynczo jaja i wanilię, miksować (jeśli masa się zważy nie należy się przejmować). Dodawać mąkę po łyżce, ucierając na niskich obrotach.

 Foremki wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasto do 3/4-tych wysokości. Na każda babeczkę nałożyć po łyżeczce nutelli i wykałaczką lub końcem noża zrobić esy-floresy. Piec aż patyczek wbity w środek ciastka będzie suchy, ok. 20-25min. Piec w 170 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz