sobota, 17 marca 2012

Doskonałe babeczki marchewkowe

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu 
1/4 łyżeczki zmielonych goździków 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki ziela angielskiego 
1/4 łyżeczki soli 
1/3 szklanki oleju 
2 jajka, roztrzepane 
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki (dodałam suszonych) 
1 szklanka startej marchwi 
mleko (niekoniecznie)

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać. Jesli ciasto będzie zbyt suche, dolać trochę mleka (ja tak zrobiłam).
Ciasto podzielić pomiędzy foremki na muffinki wyłożone papilotkami (nakładałam do wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Przepis na 1o babeczek.

Wierzch: 
125 g serka mascarpone 
2 łyżki cukru pudru 
wiórki kokosowe do dekoracji

Mascarpone wymieszać z cukrem. Wierzch każdej muffinki smarować serkiem, a boki obtaczać w wiórkach kokosowych.
źródło: Moje wypieki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz