poniedziałek, 26 marca 2012

Bliny z kremem chrzanowym II

100 g mąki gryczanej
25 g mąki pszennej
10 dag drożdży świeżych lub ok. 4 g suszonych
 125 ml ciepłego mleka
1 jajko
sól/pieprz

krem:
125 ml śmietany 30%
25 gr chrzanu tartego
sok z 1/2 cytryny

Z drożdży zrobić zaczyn (dodać trochę cukru i ciepłego mleka) i odstawić aż się spienią.
Mleko połączyć z wyrośniętymi drożdżami, dodać do mąk. Odstawić ciasto na ok. 30 minut do podwojenia objętości. Białko ubić na sztywną pianę, żółtko rozbić i wmieszać do ciasta. Na koniec doprawić solą i pieprzem i delikatnie wmieszać łyżką białko. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoto-brązowo kolor.
Śmietanę ubić i dodać chrzan, następnie sok z cytryny. Nakładać krem na usmażone bliny wraz z cienkimi plasterkami wędzonego łososia. Posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz