1 szklanka cukru (dałam mniej - 3/4 szklanki)
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę (22 x 8 cm). W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać, można zmiksować. Ciasto przelać do formy i piec około 60 minut w formie z kominem. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę gorącej wody). Polać ciasto. Źródło: Moje Wypieki.
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę (22 x 8 cm). W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać, można zmiksować. Ciasto przelać do formy i piec około 60 minut w formie z kominem. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę gorącej wody). Polać ciasto. Źródło: Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz