niedziela, 10 października 2010
Ciasto karmelowe
200 g cukru
125 ml śmietany UHT 36 proc.
125 ml mleka
200 g miękkiego masła
3 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów ziemnych w karmelu
kilka krówek
Tortownicę o śr. 24 cm wysmarować małem i obsypać bułką tartą. Cukier z odrobiną soli wsypuję do rondla i mieszając, podgrzewam na małym ogniu do czasu, aż powstanie karmel.
Zdejmuję z ognia i ostrożnie (może pryskać!) wlewam do karmelu mleko i śmietanę.
Mieszam trzepaczką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Jeśli karmel zaczyna twardnieć lub pojawiają się w nim grudki, należy podgrzać go na małym ogniu, mieszając. Karmel raczej na pewno nie połączy się od razu z mlekiem, więc warto podgrzewać go na malutkim ogniu. Masło ucieram w misce i wlewam powoli przestudzony karmel. Wbijam jajka i dodaję wanilię. Następnie dodaję mąkę z proszkiem, orzechy i pokrojone krówki. Wlewam do formy i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Z zewnątrz ciasto powinno być rumiane i chrupiące, w środku - lekko wilgotne.
Przepis z White Plate.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz