sobota, 16 października 2010
Zupa ogórkowa
6 ogórków kiszonych
włoszczyzna
cebula
3 -4 ząbki czosnku
ziemniaki
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
śmietana 22 proc.
łyżka masła
Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Podsmażam je na maśle. Warzywa gotuję, wrzucając do garnka ziele angielskie i liście laurowe, cebulę, ząbki czosnku oraz łyżkę masła. Ziemniaki kroję w grubszą kostkę. Gdy wywar będzie gotowy, dodaję ziemniaki i gotuję około 10 minut. Następnie dodaję ogórki wraz z sokiem, który puściły. Żeby zupa była bardziej kwaśna, dolewam soku z ogórków. Gotuję kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem i zaprawiam dużą łyżką śmietany.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz