piątek, 1 października 2010

Pyszna zupa z kurkami

200 g kurek, umytych i oczyszczonych
1 średniej wielkości cebula, drobno pokrojona
1 łyżka masła

1 łyżka masła
3-4 marchewki, średniej wielkości, obrane i pokrojone w kostkę
kawałek bulwy selera (ok. 40-50 g), obrany i pokrojony w kostkę
1 cała cebula, obrana
350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1,5 litra wywaru jarzynowego, drobiowego lub mięsnego (lub wody i 2 ekologiczne kostki rosołowe)

150 ml śmietany do zupy (np. 18%)
1/2 łyżeczki majeranku suszonego
sól i pieprz do smaku


Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję cebulę. Smażę ok. 5 minut mieszając do czasu, aż cebula zmięknie. Następnie dodaję kurki i duszę ok. 5 minut. Odstawiam.
W garnku rozpuśczczam drugą łyżkę masła. Dodaję marchew i seler, duszę 10 minut. Następnie dodaję ziemniaki i duszę kolejne 5 minut. Wlewam wywar, wkładam  cebulę (całą) i gotuję pod przykryciem 20 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie.
Z ugotowanej zupy wyjmuję cebulę, odlewam 1/3 zupy i tę część miksuję. Dodaję z powrotem do garnka. Śmietanę łączę z odrobiną zupy i wlewam do garnka. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Dodaję grzyby z cebulą. Przepis z White Plate.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz