1 masło
pół szkl. cukru pudru
5 jaj (piana)
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka octu
polewa:
pół kostki masła
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
W mikserze ucieram miękkie masło, dodaję cukier i cukier waniliowy, wrzucam po jednym jajku. Dokładnie mieszam. Dodaję mąki i proszek do pieczenia, ocet. Pianę ubijam na sztywno, dodaję do masy i mieszam łyżką bardzo delikatnie. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą zamykanej formy z kominkiem do gotowania. Zamykam ją, wstawiam do garnka i wlewam wrzątek (powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy). Babkę gotujemy na małym ogniu w szczelnie przykrytym pokrywką garnku ok. 1 godz i 15 min. Po zdjęciu z ognia ciasto zostawiamy w otwartej formie na ok. 10 min. Ostrożnie wyjmujemy i polewamy polewą czekoladową.
Przygotowując polewę, wszystkie skladniki wkładam do garnka i gotuję chwilę. Polewam ciepłą polewą, jeszcze ciepłą babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz