sobota, 17 kwietnia 2010

Moje pierwsze pierogi ruskie





Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka stopionego masła lub oleju
1 jajko
około 1 szklanki ciepłej wody

Farsz:
500 g ziemniaków jesiennych
250 g twarogu
2 średnie cebule, drobno posiekana
sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki studzę i razem z twarogiem przeciskam przez praskę. Można też zmielić. Na oliwie podsmażam cebulkę. Mieszam z ziemniakami i serem. Farsz doprawiam solą i pieprzem. Mąkę przesiewam, robię wgłębienie na środku. Dodaję sól, masło lub olej i jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiam ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiam tak długo, aż będzie miękkie, mniej więcej około 5 - 10 minut. Przykrywam ściereczką. Ciasto dzielę na 2 części, wałkuję na placki. Szklanką wycinam kółka, na środek nakładam farsz i składam na pół. Brzegi zlepiam. Gotuję do miękkości, przez około 3 - 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz