ok. 20 średnich pieczarek
250 g ricotty
2 łyżki pesto z bazylii (zielone)
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki lub kilka listków bazylii
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Łyżką oliwy smaruję duże naczynie żaroodporne. Pieczarki myję i odrywam im nóżki. Smaruję grzyby pozostałą oliwą. Ricottę mieszam z pesto, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Farsz nakładam do pieczarek i posypuję parmezanem. Grzyby układam w naczyniu (jedną warstwę). Zapiekam około 20 minut. Przed podaniem można posypać natką pietruszki. Pieczarki dobrze smakują także z farszem z mascarpone i startym na tarce oscypkiem oraz przesmażoną szalotką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz